jump to navigation

Μεγάλες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα 22/05/2010

Posted by alexpireas in Οικονομία, Πολιτική.
trackback

Την πρόθεση της Cosco να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά κεντρική πύλη-γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης-Ασίας-Αφρικής επανέλαβε με χθεσινές δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο ισχυρός άνδρας του κινεζικού κολοσσού, Γουέι Ζιαφού. O κ. Zιαφού ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο που έχει αναλάβει η εταιρεία την προβλήτα 2 στο λιμάνι του Πειραιά η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 43%, γεγονός που όπως ικανοποίησε τον πρωθυπουργό καθώς και ότι τον διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία. Αποκάλυψε ακόμη πως τις τελευταίες ημέρες, που βρίσκεται στην Ελλάδα, έχει δεχτεί πολλές κρούσεις για επενδύσεις στη χώρα μας και ειδικότερα ότι δέχθηκε προτάσεις επενδυτικών σχεδίων για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, τον ΟΣΕ και το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης. Δεν έκρυψε πάντως την επιφυλακτικότητα της κινεζικής πλευράς για συνεργασίας μετά την Ελλάδα, δηλώνοντας πως «χρειαζόμαστε βοήθεια από την πλευρά σας για να φέρουμε κάποια project στην Κίνα» και ότι τα όποια σχέδια πρέπει να ακολουθούνται από τις απαραίτητες μελέτες με κοινό στόχο την αμοιβαία ωφέλεια ( win-win situation). «Θέλουμε μία αμοιβαία επωφελή συνεργασία» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα» και έστειλε μήνυμα στους εργαζόμενους στο λιμάνι ότι υπάρχει «λαμπρό μέλλον για αυτούς». Eίπε ακόμα ότι η εταιρεία έχει ήδη προσλάβει περίπου 300 ντόπιους εργαζόμενους και τόνισε ότι δεν θα φέρει εργαζόμενους από την Κίνα.
Ο πρόεδρος της Cosco εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε στην Αθήνα, τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο συνάντησε πριν τον πρωθυπουργό, όσο και με υπουργούς της κυβέρνησης που του έκαναν συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις.

Η συνέντευξη του ισχυρού άνδρα
Επιμένει σε ναυτιλία, εμπορευματικό Κέντρο και ναυπηγοεπισκευές ο ισχυρός ανήρ της Cosco αποκλείοντας, τουλάχιστον την παρούσα χρονική στιγμή, το ενδεχόμενο επενδύσεων σε άλλα λιμάνια της Ελλάδας ενώ σημείωσε ότι θα έχει συνομιλίες στην Κίνα με άλλες εταιρείες που πιθανότατα να ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον ΟΣΕ.
Πρωταρχικός στόχος της εταιρείας, είναι όπως ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κάπταιν Γουέι Τζιαφού, η απρόσκοπτη ολοκλήρωση των σχεδίων που έχει η εταιρεία για την ανάπτυξη του εμπορικού λιμένα του Πειραιά και την ανάδειξή του στο μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου. Επένδυση σε άλλα ελληνικά εμπορικά λιμάνια, αυτή τη στιγμή, φαίνεται να έχει αποκλειστεί αφού προτεραιότητα δίδεται σε μια σειρά από επενδύσεις που σχετίζονται με την καλύτερη απόδοση της ήδη υπάρχουσας επένδυσης στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων.
Εξ ου και το ενδιαφέρον για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσειο, με την Cosco να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχεις στο έργο που θα προκηρύξει η ΕΡΓΟΣΕ. Ωστόσο, χθες ο κ. Τζιαφού σημείωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται προς αναζήτηση εταίρου με τον οποίο θα δημιουργήσουν κοινό «σχήμα» και θα διεκδικήσουν το έργο μέσω του διεθνούς διαγωνισμού. Με τον τρόπο αυτό φάνηκε να μην θεωρεί δεδομένο ότι ο «εταίρος» αυτός θα είναι ο ΟΛΠ που έχει ήδη προτείνει συνεργασία για τη διεκδίκηση του έργου από κοινού.
Παράλληλα δεδομένου είναι και το ενδιαφέρον στον τομέα των ναυπηγοεπισκευών, με επενδύσεις και αναβάθμιση της Ζώνης, που φυσικά θα αποφέρει οφέλη όχι μόνο στην εταιρεία -προς καλύτερη εξυπηρέτηση των πλοίων που δένουν στο λιμάνι- αλλά θα ενισχύσει και την χαμένη ανταγωνιστικότητα της Ζώνης.
Μερική αναδημοσίευση απο:http://www.adesmeytos.gr/

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: