jump to navigation

Τέλος στην ατιμωρησία δημοσίων υπαλλήλων 22/05/2010

Posted by alexpireas in Πολιτική.
trackback

Τέλος στο καθεστώς ατιμωρησίας που κυριαρχεί στο Δημόσιο εδώ και χρόνια, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εσωτερικών, ετοιμάζοντας το επόμενο διάστημα πακέτο αλλαγών στο πειθαρχικό δίκαιο των υπαλλήλων.

Αυστηρότερες ποινές, που μπορεί να φτάσουν μέχρι την άμεση απομάκρυνση υπαλλήλων για ορισμένα αδικήματα, ταχύτερες διαδικασίες έκδοσης αποφάσεων, αλλά και τροποποίηση της λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων, είναι μερικά από τα μέτρα που εξετάζονται να ληφθούν για την εξυγίανση του Δημοσίου.

«Δεν μπορεί να μιλάει κανείς συλλήβδην εναντίον όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι άδικο και απαράδεκτο», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και επισημαίνει: «Πρέπει να προστατευθούν οι άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι γιατί σε αυτούς στηρίζεται το κράτος και η εξυπηρέτηση του πολίτη».

Ηδη, πάντως, το πρώτο βήμα έγινε από τον κ. Ραγκούση με τον νέο νόμο για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο. «Αποκλείσαμε τη δυνατότητα να γίνει κάποιος διευθυντής εάν έχει υποπέσει σε παραπτώματα που επισύρουν οριστική παύση», σημειώνει.

Μέχρι πρότινος, ύστερα από 5 χρόνια η ποινή δεν λαμβανόταν υπόψη και ο κάθε επίορκος υπάλληλος μπορούσε να γίνει ακόμη και γενικός διευθυντής υπουργείου. Προς αυτήν την κατεύθυνση, υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες σκέψεις να αυστηροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο των ποινών.

«Οχι» στην παραγραφή. Αυτό αφορά το ύψος των ποινών που θα επιβάλλονται ανάλογα με το αδίκημα και δεν αποκλείεται να οριστούν συγκεκριμένες ποινές για κάθε παράβαση. Η αυστηροποίηση εμπεριέχει επίσης και την αδυναμία παραγραφής μιας σειράς αδικημάτων, στα οποία εάν υποπέσει κάποιος δημόσιος υπάλληλος θα αποτελεί παρελθόν για την υπηρεσία.

Παράλληλα, θα τεθούν συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια εντός των οποίων θα πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις από τα πειθαρχικά συμβούλια. Ανάλογοι χρονικοί περιορισμοί θα προβλεφθούν και όταν οι υποθέσεις φτάσουν στα δικαστήρια.

Ενα άλλο βήμα που σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών είναι η αναδιάρθρωση της συγκρότησης και λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξει αλλαγή στη σύνθεση των συμβουλίων, καθώς εκτιμάται πως η συμμετοχή σε αυτά δημοσίων υπαλλήλων οδηγεί σε επιεικείς αποφάσεις για τους συναδέλφους τους. Συνεννόηση με ΑΔΕΔΥ. Οι αλλαγές θα προωθηθούν ύστερα από συνεννόηση και με την ΑΔΕΔΥ. «Στόχος είναι να αναδειχθούν οι άξιοι υπάλληλοι, που τους παίρνουν στον λαιμό τους οι επίορκοι», υπογραμμίζει ο κ. Ραγκούσης, μιλώντας για αργόσυρτες διαδικασίες στην εκδίκαση των υποθέσεων. «Είναι τόσο αργή η διαδικασία απονομής που το πειθαρχικό δίκαιο σήμερα επιτρέπει σε κάποιον επίορκο δημόσιο υπάλληλο πρώτα να βγει στη σύνταξη και μετά να του επιβληθεί η όποια ποινή…», υπογραμμίζει ο υπουργός Εσωτερικών.

«Τρομακτική καθυστέρηση». Ανάλογη είναι η άποψη και του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος κάθε χρόνο με δεκάδες υποθέσεις, για τις οποίες υπάλληλοι που παρανόμησαν πέφτουν στα μαλακά.

«Υπάρχει τρομακτική καθυστέρηση στα ποινικά δικαστήρια», σχολιάζει, επισημαίνοντας μάλιστα πως «οι υποθέσεις είναι έτοιμες με πορίσματα, οπότε δεν χρειάζεται ούτε καν διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης». Ωστόσο, εδώ και χρόνια έχουν παραπεμφθεί από τον ίδιο περίπου 450 υποθέσεις στον εισαγγελέα, αλλά- όπως λέει- «πλην ελαχίστων περιπτώσεων ακόμη εκκρεμούν».

Μέχρι την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου, εκδόθηκε πάντως προ ημερών εγκύκλιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς όλους τους εισαγγελικούς λειτουργούς προκειμένου να επισπεύσουν την εκδίκαση υποθέσεων που σχετίζονται με διαφθορά, φοροδιαφυγή και εν γένει παραβάσεις κατά την υπηρεσία.

Αναδημοσίευση(ΜΕΡΙΚΗ) απο εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»(http://www.tanea.gr/)

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: