jump to navigation

Για νέες επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, με σύνταξη στα 40 χρόνια, πιέζει η «τρόικα» 25/05/2010

Posted by elenipass in Πολιτική.
trackback

Οι νέες αλλαγές που ζητούν ΕΕ και ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό, θα τεθούν επί τάπητος αυτή την εβδομάδα, στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εμπειρογνώμονες της «τρόικας».

Όπως αποκάλυψε την Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, στην επιστολή που έφθασε στην Αθήνα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η «τρόικα» ζητεί τα εξής:

– Αμεση εφαρμογή των αλλαγών και του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από το 2015 και όχι το 2018.

– Πλήρης σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας (κατάργηση 37ετίας χωρίς όριο ηλικίας) και ποινή 6% ετησίως για τους εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται πρόωρα. Δηλαδή, η έξοδος με 37 έτη δουλειάς (είχε θεσπιστεί το 2002 με το νόμο 3029/02) θα συνδυαστεί με το όριο ηλικίας (60ό), ενώ για κάθε χρόνο που κάποιος θα βγει νωρίτερα θα υπάρχει ποινή πρόωρης εξόδου.

– Μείωση συντάξεων για διαζευγμένες, άγαμες και χήρες. Για τις συντάξεις χηρείας, συνιστά να μη δίνονται κάτω από τα 50 έτη (πέραν της 3ετίας προσαρμογής), ενώ σε χήρες κάτω των 65 ετών να χορηγούνται με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Η Κομισιόν ζητεί να μη χορηγηθεί άλλη σύνταξη «κορασίδας» (στο νομοσχέδιο προβλεπόταν η κατάργηση της από 1/1/2011).

Για τις καταβαλλόμενες συντάξεις, προτείνει να τεθούν νέα αυστηρά ηλικιακά όρια και εισοδηματικά κριτήρια.

Έτσι, αναμένεται να αναθεωρηθεί το σημερινό όριο των 40 ημερομισθίων (1.300 ευρώ τον μήνα), πάνω από το οποίο μειώνεται κατά το 1/3 η σύνταξη του πατέρα (περικόπτεται στο 50% η σύνταξη για αμοιβές, εξ ιδίου δικαιώματος, άνω των 1.900 ευρώ τον μήνα, ενώ δεν τίθεται κριτήριο -κινητής ή ακίνητης- περιουσίας).

– Μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία, χωρίς εξαιρέσεις για δημοσιογράφους, μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους.

Εν αναμονή της αναλογιστικής μελέτης

Μιλώντας την Τρίτη στο ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι όλα τα σημεία της συμφωνίας με την «τρόικα» αποτελούν νόμο του κράτους, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για πλήρη εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού από το 2015.

Ωστόσο, ανέφερε ότι όσα δημοσιεύονται και δεν περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, αλλά σε επιστολή που απέστειλε μεταγενέστερα της αρχικής συμφωνίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν θα εφαρμοστούν.

Ο υπουργός Εργασίας έθεσε ως πειστικό αντεπιχείρημα της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα, την αναλογιστική μελέτη η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

Όπως είπε, η μελέτη αυτή θα έχει το επιπρόσθετο στοιχείο, «το πιο πειστικό απ’ όλα» των αριθμών, «ότι, δηλαδή, αυτές τις επιπλέον πολιτικές που μας προτείνουν δεν τις χρειαζόμαστε, γιατί έτσι όπως δομούμε το σύστημα, θα έχει οικονομική επάρκεια και δεν θα χρειάζεται άλλα μέτρα» και σημείωσε ότι σε αυτό συμφωνούν και οι εκπρόσωποι της «τρόικας».

Την Τετάρτη αναμένονται στη χώρα μας οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, οι οποίοι, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, θα παρακολουθούν από κοντά όλες τις εξελίξεις, θα έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση και θα λύνονται επιτόπου οι απορίες τους, ώστε «να αποφύγουμε παρεξηγήσεις πριν την κατάθεση του σχεδίου νόμου τον Ιούνιο».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείς την Τρίτη στις Βρυξέλλες για το περιεχόμενο της επιστολής για το Ασφαλιστικό, ανέφερε ότι τα όσα αναφέρονται στην εν λόγω επιστολή, την ύπαρξη της οποίας επιβεβαίωσε, είναι κατά βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο το οποίο έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, διαψεύδοντας ότι σχετίζεται με νέες προτάσεις αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι τα όσα αναφέρονται στην επιστολή δεν περιέχουν κανένα νέο στοιχείο και σημείωσε ότι ανάλογες επιστολές εντάσσονται στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχουν οι κοινοτικές υπηρεσίες με τις ελληνικές αρχές, με στόχο την απόλυτη τήρηση του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί.

Αύξηση ορίου απολύσεων και μείωση αποζημιώσων

Μετά το Ασφαλιστικό έρχονται σαρωτικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα.

Με επιστολή που έστειλε στη ΓΣΕΕ και στις εργοδοτικές οργανώσεις, ο υπουργός Εργασίας κζητεί να αρχίσουν στις 31 Μαΐου οι συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας.

Η κυβέρνηση θα αποφασίσει και θα καθορίσει με Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, το αργότερο έως το τέλος του έτους, τις τελικές αλλαγές.

Οι προωθούμενες αλλαγές εστιάζονται στα εξής σημεία:

1) Αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις. Εξετάζεται η δυνατότητα αύξησης του επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις από το 2% που είναι σήμερα στο 4%.

2) Καθορισμός του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης του απολυομένου. Τo σενάριο που συζητείται προβλέπει τη βελτίωση της αποζημίωσης των εργατοτεχνιτών (σήμερα είναι μόλις πέντε ημερομίσθια το έτος, έναντι ενός μισθού που ισχύει για τον υπάλληλο με έναν χρόνο υπηρεσία), σε συνδυασμό με μείωση κατά 25% των αποζημιώσεων για τους υπαλλήλους και καταβολή της αποζημίωσης σε έξι μηνιαίες δόσεις, αντί της εφάπαξ καταβολής που ισχύει σήμερα.

Η αλλαγή αυτή θα μειώσει αισθητά το ύψος των εφάπαξ, αφού οι επιχειρήσεις συμβάλλουν σε ποσοστό από 40% έως 70% στην καταβολή τους.

3) Αλλαγές στη διαδικασία προσφυγής στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης Διαιτησίας). Στόχος είναι να αρθεί το υποχρεωτικό της διαιτησίας για την πλευρά που δεν το επιθυμεί και συνήθως είναι η εργοδοτική.

Στόχος είναι να αποφευχθεί η προσφυγή στη διαιτησία για τις κλαδικές συμβάσεις, αν εφόσον δεν εξασφαλίζεται και η συναίνεση των δύο πλευρών, κάτι που ισχύει σήμερα μόνο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

4) Καθορισμός των όρων απασχόλησης και του κατώτατου ημερομισθίου των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών που απασχολούνται για πρώτη φορά. Ο στόχος είναι να μειωθεί το μισθολογικό κατώφλι στο 80% του βασικού μισθού, που σήμερα είναι 740 ευρώ.

Η ΓΣΕΕ δεν αναμλενεται να προσέλθει στη σύσκεψη της προσεχούς Δευτέρας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος δήλωσε:

«Θέλω να δω τη δικαιολογία του υπουργού Εργασίας για το πώς η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων και η κλοπή των αποζημιώσεων απόλυσης βελτιώνει τα δημόσια οικονομικά και το πώς η απόλυση και η ανεργία ηλικιωμένων ανέργων στα 55 ή στα 60 τους έτη βελτιώνει τους δείκτες του Ασφαλιστικού. Γιατί τους κοινωνικούς δείκτες ορισμένοι στην κυβέρνηση φαίνεται να μην τους υπολογίζουν. Ακόμη».

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σχεδιάζουν νέο συλλαλητήριο για τις 29 Μαΐου στην Αθήνα, ενώ αναμένεται να κηρύξουν νέα γενική απεργία κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου, όταν θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.

Ερώτηση Τσίπρα στον πρωθυπουργό

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις προτάσεις της τρόικας, μιας και συνδιαμορφώνει μαζί της την πολιτική για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις» τονίζει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας σε ερώτησή του στον πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας ρωτά:

«Προτίθεται να κάνει δεκτές τις προτάσεις του υποτιθέμενου μηχανισμού στήριξης;

» Για ποιο λόγο η κυβέρνηση συζητά με την τρόικα θέματα που δεν είναι αρμοδιότητα κανενός άλλου πλην της ελληνικής κυβέρνησης;

» Έχει υπολογίσει η κυβέρνηση σε τι θα συνεισφέρουν αυτά τα μέτρα και η εκποίηση του δημόσιου πλούτου στην μείωση του χρέους; Έχει υπολογίσει το οικονομικό και κοινωνικό κόστος από την εφαρμογή της σκληρότερης νεοφιλελεύθερης πολιτικής που έχει γνωρίσει ο τόπος;».

* «Όσα η κυβέρνηση ισχυρίζεται περί πιέσεων, αποτελούν προσχήματα που μόνο οργή προκαλούν. Η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν συναποφασίσει αυτό το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που αυξάνει δραστικά τα όρια συνταξιοδότησης και μειώνει τις συντάξεις», σχολίασε το ΚΚΕ.

«Οι εργαζόμενοι πρέπει τώρα να απαιτήσουν (…) σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες, 5 χρόνια νωρίτερα για τα βαρέα και ανθυγιεινά, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία και στο φάρμακο, σύγχρονη δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους, 1120 κατώτερη σύνταξη», προσέθεσε.

αναδημοσίευση από: http://www.in.gr

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: