jump to navigation

Απειλή του Zenith να βγάλει οριστικά από το πρόγραμμά του τον Πειραιά και τις 34 προσεγγίσεις που θα πραγματοποιούσε φέτος. 29/05/2010

Posted by elenipass in Οικονομία, Πολιτική.
trackback

Η απόφαση της ιδιοκτήτριας εταιρίας του κρουαζιερόπλοιου Zenith να μην προσεγγίσει στο λιμάνι του Πειραιά λόγο της προγραμματισμένης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στις 31 Μαΐου. Η εν λόγω απόφαση πάρθηκε για να μην επαναληφθούν οι εικόνες στον σταθμό εξωτερικού του ΟΛΠ στα τέλη Απριλίου. Η κατάσταση αυτή επιβαρύνει κατά πολύ την ιδιοκτήτρια εταιρία, καθώς εκτός των 1.480 ατόμων που θα αποβιβάζονταν στον Πειραιά, πάνω από 1.000 θα επιβιβάζονταν, τα οποία τώρα θα πρέπει να μεταφερθούν στο λιμάνι της Μάλτας αεροπορικώς. Πλέον όμως βρισκόμαστε σε κατάσταση κινδύνου, καθώς το κρουαζιερόπλοιο θα προσπαθήσει άλλη μια προσέγγιση στο λιμάνι του Πειραιά στις 7 Ιουνίου. Σε περίπτωση που αντιμετωπίσει και πάλι πρόβλημα η εταιρία θα βγάλει το λιμάνι του Πειραιά από το δρομολόγιό της. Έτσι τα 34 δρομολόγια του κρουαζιερόπλοιου με λιμάνι επιβίβασης και αποβίβασης τον Πειραιά για το 2010 δεν θα πραγματοποιηθούν, τουλάχιστον όσο αναφορά τις προσεγγίσεις στο ελληνικό λιμάνι.

Η κυρία Ιωάννα Δογάνη, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας Donomis, η οποία αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τον όμιλο Royal Carribean International (RCI) δήλωσε ότι το γεγονός ότι το Zenith είναι ένα κοινοτικό κρουαζιερόπλοιο (με σημαία Μάλτας) και το ελληνικό κράτος δε μπορεί να το προστατέψει μαζί με τους επιβάτες του δείχνει την δυσχερή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Από την άλλη ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)σε επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Προστασίας του Πολίτη, Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού τονίζει ότι οι απώλειες της αλλαγής δρομολογίου του κρουαζιερόπλοιου είναι τεράστιες. Εκτός των 100.000 τουριστών, κυρίως Ισπανών, και ενός κύκλου εργασιών που αγγίζει περί τα 10.000.000€ (μέσα από φόρους αεροδρομίων, φόρους λιμένων, εισόδων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων και ΦΠΑ διαφόρων αγορών), υπάρχει και η δημιουργία 400 θέσεων ανέργων λόγω αυτής της αλλαγής, η οποία είναι αποτέλεσμα απαράδεκτων και προκλητικών γεγονότων που εξελίχθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά. Τα στοιχεία της ιδιοκτήτριας εταιρίας κάνουν λόγο για παραπάνω από 1.000.000 επιβατών στο σύνολο των λιμανιών (το κρουαζιερόπλοιο έκανε σταθμού σε λιμάνια των νησιών του Αιγαίου) υπολογίζοντας επιβιβάσεις και αποβιβάσεις. Η πλοιοκτήτρια εταιρία έχει προγραμματίσει πάνω από 400 προσεγγίσεις σε ελληνικά λιμάνια για την περίοδο Μάρτιος-Δεκέμβριος .

Να σημειωθεί ότι ο εμπορικός κόσμος, οι εστιάτορες του κέντρου των Αθηνών και οι καταστηματάρχες τουριστικών ειδών της περιοχής, ετοίμαζαν εκδηλώσεις όπου θα προσέφεραν στους τουρίστες και από ένα τριαντάφυλλο γα να δείξουν «πόσο φιλόξενη χώρα είναι η Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι εκτός του Zenith ακόμη 12 κρουαζιερόπλοια θα προσεγγίσουν στο λιμάνι του Πειραιά από τις 31 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου με περίπου 18.000 επιβάτες και πάνω από 6.000 μέλη πληρώματος, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν πολύωρες καθυστερήσεις λόγω της απεργίας, αν το ελληνικό κράτος δεν κάνει κάτι.

πηγή: εφημερίδα Το Βήμα

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: