jump to navigation

Τα σχέδια για θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας-Αιγύπτου, πρόβλημα το Καστελόριζο-Νέα πρόκληση από τη Τουρκία στο Αιγαίο 14/07/2010

Posted by elenipass in Πολιτική.
Tags:
trackback

Τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο

Το μικρό, πανέμορφο νησί του Καστελόριζου αποτελεί πρόβλημα στα σχέδια της Άγκυρας να αποκτήσει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.

Η Τουρκία εδώ και μια διετία υποστηρίζει σθεναρά ότι η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα δεν έχουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ενώ η Κύπρος έχει μόνο κάποια περιορισμένα δικαιώματα ΑΟΖ. Φυσικά όλη αυτή η στάση καταπατά το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο απώτερος σκοπός της Άγκυρας φαίνεται να είναι ο αποκλεισμός της Ελλάδας με την Κύπρο, η μείωση του θαλάσσιου χώρου της ΕΕ αλλά και η αύξηση του δικού της χώρου παίρνοντας ένα μέρος του Αιγαίου.

Εν τω μεταξύ νέα πρόκληση από το μέρος της Τουρκίας έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά με το τουρκικό πλοίο «Πίρι Ρέις» να ξεκινάει έρευνες από 13 Ιουλίου μέχρι 20 Αυγούστου νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Το εν λόγω σκάφος θα κάνει έρευνες για σεισμικά ρήγματα, και όχι για εύρεση πετρελαίου, «σέρνοντας» ένα καλώδιο 1.500 μέτρων.

Την ίδια περίοδο, και συγκεκριμένα από τις 19 Ιουλίου, ξεκινάει νέος κύκλος επαφών μεταξύ των δύο χωρών. Έτσι το μήνυμα που θέλει να περάσει η Τουρκία είναι αρκετά σαφές, αμφισβητώντας την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών και κυρίως του ευαίσθητου Καστελόριζου.

Η ελληνική πλευρά κάλεσε με διάβημα την γείτονα χώρα, μέσω της πρεσβείας της Ελλάδας στη Τουρκία, να απέχει από κάθε δραστηριότητα η οποία θίγει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ πρόκειται νε επιδώσει ρηματική διακοίνωση, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Δελαβέκουρας.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας μας προβληματίζουν, καθώς δεν συνάδουν με την εκπεφρασμένη βούληση των δύο πρωθυπουργών, εκδηλώνουν μια διάσταση λόγων και πράξεων κι επιβαρύνουν το κλίμα ενόψει της επανάληψης των διερευνητικών συνομιλιών στις 19/7», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ο κ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως είναι προς συζήτηση, καθώς η χώρα μας επιθυμεί την οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με τις γειτονικές της χώρες, παραπέμποντας στη συμφωνία (που έχει επιτευχθεί χωρίς να έχει κυρωθεί) με την Αλβανία και στις συνομιλίες, που συνεχίζονται με την Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Βενιζέλος, είπε: «Θα προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» και πρόσθεσε ότι «δε θα δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα από αυτήν που χρειάζεται, ούτε όμως και λιγότερη.»

Στην περιοχή που δραστηριοποιείται το τουρκικό σκάφος υπάρχουν και ελληνικά πλωτά, τα οποία παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: