jump to navigation

ΔΝΤ: «το έλλειμμα έχει μειωθεί σημαντικά, πολύ περισσότερο απ’ ότι είχε προγραμματιστεί-Τα πάτε καλά» 17/07/2010

Posted by alexpireas in Οικονομία, Πολιτική.
Tags: , ,
trackback

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντ. Στρος-Καν

Ευχαριστημένο είναι το ΔΝΤ από την ενδιάμεση έκθεση του για την πρόοδο της Ελλάδας στο έλλειμμα και στην τήρηση του προγράμματος σταθερότητας, Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι αστερίσκοι στις δαπάνες των Ταμείων και των νοσοκομείων καθώς και ο υψηλός πληθωρισμός.

Συγκεκριμένα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ενδιάμεση έκθεση του για την ελληνική οικονομία τονίζει πως οι δαπάνες είναι υπό πλήρη έλεγχο και πως η ελληνική πλευρά έχει γρήγορους ρυθμούς και αποτελεσματικότητα στο πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας μας.

Στην έκθεση αρχικά αναφέρεται «Με βάση τα στοιχεία του πενταμήνου το έλλειμμα έχει μειωθεί σημαντικά, πολύ περισσότερο απ’ ότι είχε προγραμματιστεί» και τονίζει «οι ελληνικές αρχές έχουν κάνουν πρόοδο θέτοντας τα δημοσιονομικά σε μια βιώσιμη τροχιά. Η προσπάθεια αυτή συμπληρώνεται με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνονται μέτρα για την δίκαιη κατανομή των βαρών, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των αδυνάτων».

Επισημαίνεται όμως πως η παραοικονομία και οι υψηλές δαπάνες για τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία μαζί με τις χρηματοοικονομικές πιέσεις από τα δημόσια ταμεία, απειλούν την οικονομία. Συγκεκριμένα λέει «Αυτοί οι τρεις τομείς δεν ελέγχονται άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής».

Για το ασφαλιστικό τονίζουν πως έγιναν σημαντικές μειώσεις κόστους, κάτι που θα φανεί όμως μετά τις αναλογιστικές μελέτες. Ενώ γράφουν για σημαντικές τομές και μεταρρυθμίσεις «που δεν τόλμησαν άλλες κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια».

Ακόμα, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να στείλει δυνατό μήνυμα στις αγορές πως δεν συμβιβάζεται ούτε με τα κλειστά επαγγέλματα ούτε με τις υπερχρεωμένες δημόσιες επιχειρήσεις, οι οποίες κοστίζουν πανάκριβα στον Έλληνα όπως σημειώνεται.

θετικά βαθμολογείται και ο Καλλικράτης, αφού θα μειώσει τον αριθμό των βαθμίδων της τοπικής αυτοδιοίκησης και κατά συνέπεια και τις δαπάνες, ενώ τονίζονται οι πρόνοιες του νόμου για την αποκέντρωση εξουσιών.

Σε καλό κλίμα είναι και αυτά που λέγονται για κινήσεις όπως η εξυγίανση του ΟΣΕ.

Για την αύξηση του πληθωρισμού επισημαίνεται η ανάγκη να υπερκεραστεί η αντίσταση που προβάλλεται από τα κλειστά επαγγέλματα για να λειτουργήσει ανταγωνιστικά η αγορά. Για τη μείωση του πληθωρισμού λένε χαρακτηριστικά «Επειδή οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων δεν έχουν απορροφηθεί από την αγορά λόγω της κάμψης στην κατανάλωση, θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση και εμβάθυνση των μέτρων που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς, των προϊόντων και των υπηρεσιών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η έκθεση σημειώνει ότι το Μάρτιο ο συντελεστής Κεφαλαιοποίησης ήταν 13,2 ενώ τώρα μειώθηκε στο 12,9 παρόλα αυτά, απέχει αρκετά από το στόχο που είναι το 8%. Στην έκθεση τονίζεται πως η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών θα ελέγχονται συστηματικά, αλλά εκτιμούν πως η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως και ο μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή, προσφέρουν σημαντικές εγγυήσεις στο τραπεζικό σύστημα.

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: