jump to navigation

Τρεις καινούριοι υπουργοί στο πλευρό του Παπακωνσταντίνου για ουσιαστική λύση των προβλημάτων 12/09/2010

Posted by elenipass in Πολιτική.
Tags: , ,
trackback

Τρεις υπουργοί καλούνται από την περασμένη Τρίτη να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και να βάλουν σε νέες βάσεις την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Ο λόγος για τους κκ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Α. Λοβέρδος και Χρ. Παπουτσής, οι οποίοι άρχισαν από την πρώτη ώρα που ανέλαβαν τα νέα καθήκοντά τους να καταστρώνουν σχέδια για τη ρύθμιση της αγοράς και για τη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών.

Μπορεί να είναι πολύ νωρίς για τη λεπτομερή ανάπτυξη των σχεδίων τους, ωστόσο και οι τέσσερις έχουν καθορίσει τις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής που θα εφαρμόσουν ρίχνοντας το βάρος τους σε μέτρα που θα ξεπαγώσουν την οικονομία. Ο κ. Χρυσοχοΐδης σκοπεύει να στρέψει σημαντικά κονδύλια του ΕΣΠΑ σε προγράμματα που θα ενισχύουν την επιχειρηματικότητα των νέων ως 35 ετών με στόχο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα δίνει τη μάχη για «δίκαιες τιμές» στα προϊόντα. Ο κ. Λοβέρδος σήκωσε τα μανίκια ευελπιστώντας ότι θα βγάλει από το «κόκκινο» τα δημόσια νοσοκομεία εξορθολογώντας τις δαπάνες και οφειλές τους. Ο κ. Παπουτσής προχωρεί ταχύτατα στη δημιουργία οικονομικής αστυνομίας με ευρείες αρμοδιότητες.

Ας δούμε έναν-έναν τους «καινούριους» υπουργούς και τα ζητήματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούν τάχιστα.

Ανδρέας Λοβέρδος

Προτεραιότητα τα νοσοκομεία

Ο κ. Λοβέρδος είναι ο υπουργός ο οποίος μαζί με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δοκιμάστηκε περισσότερο την προηγούμενη περίοδο. Και τα προβλήματα δεν τελειώνουν εκεί, καθώς μπροστά του υπάρχει το βουνό των προβλημάτων της Υγείας, με τον βρόχο του μνημονίου να σφίγγει ξανά απειλητικά γύρω από τον λαιμό του. Μόνο η δαπάνη για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ έχει υπερβεί κατά 25% τη δέσμευση που έχει αναλάβει το υπουργείο Υγείας, το σύστημα τιμολόγησης των υπηρεσιών υγείας έχει καταρρεύσει, τα νοσοκομεία δεν ξέρουν τι «πωλούν» και τα Ταμεία τι «αγοράζουν». Και όλα αυτά την περίοδο που κορυφώνεται η κρίση και όλο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται στο ΕΣΥ, το οποίο είναι διαλυμένο.

Δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν υπό αυτές τις συνθήκες. Πρώτη προτεραιότητα είναι η τακτοποίηση των κάθε λογής οφειλών που εμποδίζουν την ανάπτυξη ευρύτερων πολιτικών στον χώρο της Υγείας. Μετά ο υπουργός φιλοδοξεί να βελτιώσει τη λειτουργία των νοσοκομείων και να εφαρμόσει πολιτικές πρόληψης. Το θέμα είναι ότι αντίστοιχες εξαγγελίες έχουν κάνει σχεδόν όλοι οι προκάτοχοί του τα τελευταία 20 χρόνια και ο κόσμος δικαίως τις αντιμετωπίζει με καχυποψία. Ο υπουργός Υγείας γνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων αλλά και την αδιαλλαξία της τρόικας, οπότε αμέσως μετά τη ΔΕΘ αναμένεται να καθορίσει τις προτεραιότητες στο νέο υπουργείο του. Ταυτοχρόνως θα προσπαθήσει να λύσει το μυστήριο των αρμοδιοτήτων για τη διατροφή και τον αθλητισμό που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό του αλλά, όπως διαμηνύει από την πρώτη ώρα που πάτησε το πόδι του στην οδό Αριστοτέλους, όπου βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, δεν θα περιμένει τα προεδρικά διατάγματα. «Εγώ δουλεύω και εκεί που έχω αρμοδιότητες και εκεί που θα αποκτήσω» επισημαίνει.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Αναπτυξιακός νόμος με κίνητρα

Μπορεί να φέρει την ανάπτυξη ένας υπουργός με μπερδεμένες αρμοδιότητες, χωρίς να έχει λόγο στα θέματα της ενέργειας, με «παγωμένο» το ΕΣΠΑ και με μια αργόσυρτη Δικαιοσύνη η οποία μπορεί να φέρει στα όρια της τρέλας ακόμη και τον πιο καλοπροαίρετο επενδυτή; Ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης απαντάει «ναι» και με μια «προίκα» περίπου 10 δισ. ευρώ στα χέρια του πιστεύει ότι όλα είναι δυνατά. Ώσπου να ετοιμάσει τις προτάσεις του για την ανάπτυξη στράφηκε στα πρακτικά ζητήματα: προειδοποίησε τους κερδοσκόπους και τις πολυεθνικές να ρίξουν τις τιμές στα προϊόντα- «δίκαιες τιμές» είναι το σύνθημά του- και «πάγωσε» την τιμή του ψωμιού. Το κρυφό χόμπι του κ. Χρυσοχοΐδη ήταν και παραμένει η καθημερινή παρακολούθηση της διακύμανσης των τιμών καταναλωτή. Αυτά τα νούμερα αποτελούν για εκείνον μόνο την αποτύπωση της αγοράς αλλά και ένα είδος καταγραφής της σεισμικής δραστηριότητας που υπάρχει στην κοινωνία.

Τα υπόλοιπα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει είναι πιο σύνθετα. Ο κ. Χρυσοχοΐδης κληρονόμησε από την κυρία Λούκα Κατσέλη ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο με το οποίο δεν συμφωνεί σε όλα τα σημεία. Φαίνεται ότι θα προωθήσει αλλαγές, με πρώτη να είναι η ανάγκη για επαρκή κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες. Σχεδιάζει λοιπόν να στρέψει τις ρυθμίσεις του νόμου προς την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας νέων ως 35 ετών με στοχευόμενες δράσεις που θα δημιουργούν θέσεις εργασίας. Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να περάσει από το υπουργείο Εργασίας και την κα. Κατσέλη, που διαχειρίζεται τους κοινωνικούς πόρους και τα προγράμματα επιχειρηματικότητας. Ο υπουργός Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης έχει αντιληφθεί ότι το κουβάρι των αρμοδιοτήτων ίσως να μην ξεμπλέξει σύντομα, οπότε θα ακολουθήσει άλλο μονοπάτι: τις διακλαδικές πολιτικές για την ανάπτυξη.

Στην κορυφή της ατζέντας του βρίσκονται η αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και η ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών.

Χρήστος Παπουτσής

Ίδρυση οικονομικής αστυνομίας

Στο Μέγαρο της Κατεχάκη μπήκε την προηγούμενη Τρίτη καινούργιος «σερίφης». Η επικράτεια του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη πέρασε στα χέρια του κ. Χρ. Παπουτσή και ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ έπεσε κατευθείαν στα βαθιά: αμέσως μετά την ορκωμοσία του χρειάστηκε να πραγματοποιήσει πολύωρες συσκέψεις με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να ενημερωθεί για το σχέδιο πρόληψης επεισοδίων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Από την πρώτη ώρα που βρέθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε ότι η ασφάλεια αποτελεί δικαίωμα και ότι τα Σώματα Ασφαλείας οφείλουν να σέβονται τους πολίτες. Επίσης μίλησε για εκδημοκρατισμό των σωμάτων αυτών και για την ενίσχυση της διεθνούς τους διάστασης και της συνεργασίας με τις χώρες της ΕΕ, ιδίως για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων. Την ώρα που ο κ. Παπουτσής μιλούσε για τα δικαιώματα των πολιτών και τη δημοκρατία στα Σώματα Ασφαλείας, αρκετά από τα στελέχη της Αστυνομίας ανησυχούσαν ενδόμυχα μήπως χαλαρώσει το αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας που είχε επιβάλει ο προηγούμενος υπουργός, το οποίο στην αρχή τους ξεβόλεψε, στη συνέχεια όμως τους έφερε επιτυχίες. Πρώτο μέλημα του κ. Παπουτσή πρέπει να είναι το χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τους αστυνομικούς αλλά και με τους πολίτες.

Ο νέος υπουργός, εφαρμόζοντας εντολή του Πρωθυπουργού, σχεδιάζει τη δημιουργία οικονομικής αστυνομίας η οποία θα έχει στο στόχαστρό της το οικονομικό και το οργανωμένο έγκλημα, στο πρότυπο αντίστοιχων μονάδων του εξωτερικού. Από ότι φαίνεται, η κυβέρνηση έχει θέσει σε προτεραιότητα όλα τα θέματα που σχετίζονται με την οικονομία αλλά και με την εξάλειψη της παραοικονομίας.

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: