jump to navigation

Αμνηστία για όσους μπουν στην περαίωση 14/09/2010

Posted by elenipass in Οικονομία.
Tags:
trackback

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» φορολογική ασυλία για το παρελθόν θα  εξασφαλίσουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες  συμμετάσχουν στη ρύθμιση για την περαίωση.

Αυτό το μήνυμα στέλνει το υπουργείο Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι όσοι επιλέξουν να ενταχθούν στη ρύθμιση, μπορούν να «κάψουν τα βιβλία τους», γεγονός που διαφοροποιεί τις προηγούμενες περαιώσεις από την τωρινή. Έτσι, «θα τραβήξουν μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν». Για όσους δεν ανταποκριθούν, το υπουργείο Οικονομικών απειλεί με εξονυχιστικούς ελέγχους, ενώ για όσους επαγγελματίες ή επιχειρήσεις έχουν στο παρελθόν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά (π.χ. πλαστά τιμολόγια) θα προβλέπονται επαχθέστεροι όροι.

Το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να φέρει στη Βουλή ξεχωριστό νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα, με το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα διευθέτησης φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας, περιλαμβάνοντας και προγενέστερες υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν έως και 2,5 δισ. ευρώ. Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος καθώς εγκαταλείφθηκαν οι αρχικές ιδέες για ενσωμάτωση της ρύθμισης στο φορολογικό νομοσχέδιο του Οκτωβρίου που θα αφορά την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών ενώ σφράγισε την απόφαση η περαίωση να αφορά και εκκρεμείς υποθέσεις στις δικαστικές αίθουσες που λιμνάζουν ακόμα και από την περασμένη δεκαετία.

Όπως αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, στις δικαστικές αίθουσες εκκρεμούν σήμερα περίπου 450.000 υποθέσεις, εκ των οποίων περίπου 150.000 αφορούν φορολογικά θέματα. Εξαιτίας του «δικαστικού συνωστισμού», το Δημόσιο αδυνατεί να εισπράξει φόρους και πρόστιμα της τάξεως των 30 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών. Οι περισσότερες υποθέσεις μετρούν 7 έως 9 χρόνια μέχρι να εκδικαστούν και στο τέλος οι φορολογούμενοι «καταλήγουν να μην πληρώνουν παρά ένα μικρό ποσό». Στην κατάσταση αυτή φιλοδοξεί να βάλει τέρμα το οικονομικό επιτελείο σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, που προωθεί διατάξεις για δίκες- εξπρές για φορολογικά θέματα. Όπως εξηγούν συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, «η περαίωση θα αφορά και υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση του συστήματος, εισροή εσόδων στον προϋπολογισμό και μια νέα αρχή σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Συνολικά πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με την περαίωση επιχειρείται μια «νέα αρχή που θα απελευθερώσει την επιχειρηματικότητα αλλά και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών». Η περαίωση, με εξαίρεση τις υποθέσεις που εκκρεμούν στις δικαστικές αίθουσες, «θα ξεκινά από το 2000 και θα φτάνει μέχρι σήμερα», αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Η διαδικασία θα είναι αποκεντρωμένη, υπό την έννοια ότι δεν θα υπάρχει η παραμικρή επαφή του φορολογούμενου με την Εφορία παρά μόνο για την πληρωμή του επιπλέον φόρου. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αναλάβει να προσδιορίσει τον έξτρα φόρο για ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Από την περαίωση θα εξαιρεθούν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (στην τελευταία περαίωση ο πήχης είχε τεθεί στα 9 εκατ. ευρώ τζίρου) αλλά και οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Θα παρέχονται «ισχυρά κίνητρα», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να δίνεται η εντύπωση της «χαριστικής ρύθμισης».

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: