jump to navigation

Απογραφή των συνταξιούχων για μεγαλύτερη ευκολία και έλεγχο 17/09/2010

Posted by elenipass in Οικονομία.
Tags:
trackback

Διορία έχει δώσει ο Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών στους 330.000 συνταξιούχους τους, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου  για να απογραφούν, αλλιώς δεν θα μπορούν να εισπράξουν την σύνταξή τους.

Το Ταμείο των αυτοαπασχολουμένων (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ) προχωρεί στην απογραφή όλων των συνταξιούχων ενώ θα «ξεσκονίσει» τα στοιχεία του για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παραβάσεις.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Εργασίας έχει δώσει εντολή για τη διενέργεια ανάλογων ελέγχων στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν καταβάλλονται παράνομα συντάξεις.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως, έχει προκύψει πως στο σύνολο των Ταμείων υπήρξαν 321 περιπτώσεις όπου οι συντάξεις καταβάλλονταν σε πρόσωπα που είχαν πεθάνει.

Ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Γεράσιμος Βουδούρης, τονίζει σε δηλώσεις του ότι «με τη διαδικασία απογραφής των συνταξιούχων ο Οργανισμός εκσυγχρονίζεται», με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να εξυπηρετούνται καλύτερα.

Από την 1η Νοεμβρίου οι συντάξεις του Ταμείου θα καταβάλλονται στους 300.000 δικαιούχους μέσω τραπεζών, ωστόσο δεν θα επηρεαστούν από τις αλλαγές 30.000 άτομα που κατοικούν στις παραμεθόριες περιοχές.

Για την υλοποίηση του νέου συστήματος είναι σε εξέλιξη διαδικασία απογραφής τραπεζικών λογαριασμών, από τις 26 τράπεζες που συμμετέχουν στο Διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ».

Στο απογραφικό δελτίο το οποίο και οφείλουν να καταθέσουν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου οι συνταξιούχοι, πρέπει να γράψουν μεταξύ άλλων:

το ονοματεπώνυμό τους

τη διεύθυνσή τους

τον ΑΦΜ

τον αριθμό της αστυνομικής τους ταυτότητας.

Οι ασφαλισμένοι πρέπει να γνωρίζουν πως ο λογαριασμός της τράπεζας πρέπει να είναι καταθετικός, ενώ μπορεί να είναι ατομικός ή κοινός με άλλα πρόσωπα.

Αν ο λογαριασμός είναι κοινός, πρώτο όνομα θα είναι του δικαιούχου της σύνταξης, με εξαίρεση τις περιπτώσεις ανήλικων τέκνων.

Σημειώνεται πως για την ενημέρωση των ασφαλισμένων θα αποστέλλεται κάθε τρίμηνο ενημερωτικό σημείωμα. Στο σημείωμα θα υπάρχει ανάλυση των μηνιαίων συντάξεων και άλλων παροχών που έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό.

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου παραμένει σε ισχύ η ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Όσοι υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση, θα έχουν έκπτωση έως και 80% στα πρόσθετα τέλη και στις προσαυξήσεις.

Για να ενταχτούν στο σύστημα οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, όμως είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώσουν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου το «απογραφικό δελτίο» και στη συνέχεια να το καταθέσουν σε μία από τις τράπεζες που αναφέρονται σε αυτό.

Στην τράπεζα, εκτός από το απογραφικό δελτίο, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους:

την Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος. Οσοι δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος πρέπει να έχουν εκκαθαριστικό σημείωμα προηγούμενου έτους.

το βιβλιάριο της τράπεζας, αν έχουν ήδη λογαριασμό.

Σημειώνεται πως αν ο δικαιούχος της σύνταξης είναι ανήλικος, απαιτείται πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή δικαστική απόφαση ορισμού επιτρόπου. Αν τελεί υπό δικαστική απαγόρευση, πρέπει να προσκομίζεται δικαστική απόφαση ορισμού συμπαραστάτη.

Σε περίπτωση που ο συνταξιούχος αδυνατεί να προσέλθει ή απουσιάζει, χρειάζεται πληρεξούσιο ή πρόσφατη εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει ακόμη να γνωρίζουν πως μετά την 1η Νοεμβρίου -ημερομηνία πρώτης πληρωμής- μπορούν αν θέλουν να αλλάξουν τράπεζα ή λογαριασμό, υποβάλλοντας σχετική αίτηση με αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου ή αντίγραφο κίνησης λογαριασμού στην υπηρεσία ΟΑΕΕ του τόπου κατοικίας. Ωστόσο δεν πρέπει να κλείσουν τον παλαιό λογαριασμό, αν δεν βεβαιωθούν ότι η σύνταξη κατατίθεται στον νέο.

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: