jump to navigation

Κομμουνιστική Δημοκρατία χωρίς πλειοψηφία; 30/06/2011

Posted by alexpireas in Πολιτική.
trackback

Άκουγα εχτές τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και αυτό που μου προκάλεσε το ενδιαφέρον ήταν μία τοποθέτηση της κ. Παπαρήγα. Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος μεταξύ άλλων ανέφερε απευθυνόμενη σε κάποιους βουλευτές πως «Για αυτό σας αρέσει το Κοινοβουλευτικό Πολίτευμα, επειδή επιβάλλετε η άποψη της πλειοψηφίας». Η αλήθεια είναι πως χρειάστηκα λίγο χρόνο για να συνειδητοποιήσω πλήρως αυτό το οποίο είπε από το βήμα της Βουλής η κ. Παπαρήγα, αλλά όταν η κατανόηση πήρε τη θέση του σαστίσματος μου γεννήθηκε ένα μεγάλο ερώτημα.

Το ερώτημα αυτό είναι αν η Γενική Γραμματέας ενός εκ των μεγαλύτερων και ιστορικότερων αριστερών κομμάτων της χώρας γνωρίζει τις θεμελιώδεις αρχές του Δημοκρατικού Πολιτεύματος και αν ναι πως μπορεί να αναφέρει μία τόσο μεγάλη αντιδημοκρατική άποψη από το βήμα του Κοινοβουλίου. Η κ. Παπαρήγα θα έπρεπε σαφώς να γνωρίζει πως στις βασικές θεμελιώδεις αρχές της Δημοκρατίας, είτε αυτή είναι άμεση είτε έμμεση, συμπεριλαμβάνεται η Αρχή της Πλειοψηφίας, την οποία τόσο καταφανέστατα εχτές απόρριψε, αναφέροντας πως «για αυτό σας αρέσει το Πολίτευμα» .

Εγώ πάντως δεν έχω ενδοιασμούς να της απαντήσω, ναι για αυτό μου αρέσει το πολίτευμα, γιατί επικρατεί η Αρχή της Πλειοψηφίας, η οποία είναι ο Ορισμός της Δημοκρατίας. Η κ. Παπαρήγα μπορεί να αποδέχεται και να επιζητεί τη Δικτατορία του Προλεταριάτου, όμως αυτό έρχεται ενάντια σε οποιαδήποτε Δημοκρατική Αρχή, καθώς μπορεί να λέγεται Προλεταριάτο αντί Συνταγματάρχες, αλλά οι αποφάσεις δεν παύουν να πηγάζουν από μία μικρή ηγετική ομάδα, η οποία ούτε καν δημοκρατικά εκλεγμένη δεν είναι. Η Δικτατορία είναι Δικτατορία με οποιοδήποτε τίτλο και αν συνοδεύεται.

Εξάλλου οι απόψεις της Γενικής Γραμματέας έρχονται σε αντίθεση και με τον καταστατικό χάρτη του Κόμματος της, όπως αυτός διαμορφώθηκε το 1996, καθώς εκεί αναφέρεται ρητά «Θεμελιακές αρχές του είναι ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, η συλλογικότητα, ο έλεγχος, η κριτική και αυτοκριτική. Η συνεπής, ολοκληρωμένη και δημιουργική εφαρμογή των αρχών αυτών, και ειδικά του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, εξασφαλίζει ενότητα λόγων και έργων, συλλογική και ατομική ευθύνη, δημοκρατική συζήτηση και λειτουργία και ταυτόχρονα ενιαία συνειδητή πειθαρχία στη δράση».

Εγώ προσωπικά εναντιώνομαι και στο Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως και αυτός δεν εφάπτεται της Αρχής της Πλειοψηφίας.

Χρήσιμο θα ήταν επομένως η κ. Παπαρήγα να ξεκαθαρίσει στη Κοινωνία γενικότερα και στο εσωτερικό του Κόμματος της ειδικότερα αν τελικά τάσσεται υπέρ ή κατά οποιασδήποτε δημοκρατικής λειτουργίας, τόσο για το κόμμα της όσο και για τη χώρα. Τέλος, καλό θα ήταν, τουλάχιστον εντός του Κοινοβουλίου, που είναι από τα ανώτερα θεσμικά όργανα του Πολιτεύματος μας, να μην ακούγονται και υποστηρίζονται τόσο αντιδημοκρατικές απόψεις.

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Πασσίσης

Advertisements

Σχόλια»

1. mhtsos - 30/06/2011

Αρχικά δεν υπάρχει δημοκρατία φίλε μου οπότε η αρχή της πλειοψηφίας δεν εφαρμόζεται σωστά έτσι και αλλιως,το θέμα σου πιο είναι όμως εδω? η φράση της Παπαρήγα? δεν χρησιμοποιείται σωστά το πολίτευμα και πραγματικά »ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ» η άποψη της πλειοψηφίας πάρε παράδειγμα το μεσοπρόθεσμο … κανονικά θα καταψηφιζόταν πράγμα που δεν έγινε αφού λόγω της ονομαστικής ψηφοφορίας πολύ φοβηθήκαν και αναγκάστηκαν να πουν «ναι» είδαμε και τι έπαθε ο κ. Κουρουμπλης έτσι? το θέμα εδω πέρα όμως είναι ότι κοντεύουμε να χρεοκοπήσουμε και ασχολιόμαστε με κατά την γνώμη μου ασήμαντα θέματα όπως μια φράση ενός λογου.Τελος δεν θεωρώ σωστό να απομονώνεται μια φράση και να κρίνετε έτσι από την στιγμή που δεν ξέρουμε τα προηγούμενα και τα επόμενα μέρη του λογου,Περιμενω την απάντηση σου.Με κανένα τρόπο αυτή δεν είναι προσωπική επίθεση προς το άτομο σου και απλά με ενδιαφέρει να γίνει ανταλλαγή απόψεων.

alexpireas - 30/06/2011

Πραγματικά χαίρομαι που άνθρωποι επιπέδου διαβάζουν και σχολιάζουν τα άρθρα μου, ενδεχομένως μερικές φορές και με διαφορετικές απόψεις, καθώς έτσι καταστείτε δυνατόν να εκφραστούν κόσμια όλες οι απόψεις και να διασαφηνισθούν επιχειρήματα και θέσεις. Το άρθρο έχει δύο θέματα, αφενός αναρωτιέμαι αν η ηγέτης ενός εκ των μεγαλύτερων αριστερών κομμάτων είναι κατά της δημοκρατίας και αφετέρου τονίζω μία φράση η οποία για μένα ήταν ιδιάζουσας σημασίας και έμεινε ασχολίαστη από τα όλα τα ΜΜΕ. Όσον αφορά το σχόλιο σας για το πολίτευμα, η φράση αυτή δεν καταφέρεται απλά εναντίον του Πολιτεύματος μας, που είναι δημοκρατικό καθώς η λαϊκή κυριαρχία και η αρχή της πλειοψηφίας υφίστανται καθώς έχουμε εκλογές κάθε τετραετία, αλλά καταφέρεται εναντίον οποιουδήποτε δημοκρατικού πολιτεύματος, αφού τάσσεται κατά της αρχής της πλειοψηφίας, που αποτελεί θεμελιώδη λίθο κάθε ευνομούμενου δημοκρατικού πολιτεύματος. Σχετικά με ότι αφορά την ονομαστική ψηφοφορία δεν την προκάλεσε το ΠΑΣΟΚ, αλλά το ΚΚΕ. Σε ότι σχετίζεται με την χρεοκοπία στην οποία αναφέρεσαι, είναι πεποίθηση μου πως φτάσαμε μία ανάσα από αυτήν εξαιτίας βαθύτερων κοινωνικών ελλειμμάτων που μετέπειτα εκφράστηκαν ως οικονομικά, και αρχικά αποτελούσαν «ασήμαντα θέματα». Θα μου πείτε φυσικά που κολλάει αυτό, η απάντηση είναι απλή, όταν η ηγέτης κόμματος στρέφεται εναντίον της δημοκρατίας είναι καθαρό σημάδι ευρύτερου κοινωνικού ελλείμματος και καθόλου «ασήμαντο θέμα». Τέλος, όσον αφορά το μεμονωμένο της φράσης, η κ. Παπαρήγα δεν την συμπεριλάμβανε σε έναν ευρύτερο λόγο, αλλά την χρησιμοποίησε μεμονωμένα ως απάντηση σε κάποιους η οποίοι μιλούσαν την ώρα που ήταν στο βήμα. Επομένως, αυτούσια την χρησιμοποίησε και αυτούσια παρατίθενται, άρα μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα από αυτήν.

Με εκτίμηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: