jump to navigation

Η απομάκρυνση από τις δημοκρατικές μας ρίζες 03/10/2011

Posted by alexpireas in Πολιτική.
trackback

Οι πολιτειακές μεταβολές είναι συχνό φαινόμενο για την Ελλάδα, μάλιστα η μεταπολιτευτική περίοδος που διανύει η χώρα μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί η πιο πολιτικά ομαλή εποχή από την επανίδρυση του νέου ελληνικού κράτους και έπειτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι το πολίτευμα μας μετράει μόνο 37 χρόνια ζωής, σε αντίθεση με το Πολίτευμα των Η.Π.Α., που είναι το ίδιο από το 1789 ή του Ηνωμένου Βασιλείου που παραμένει σταθερό από το 1649. Αλλά ακόμα και άλλα κράτη της Ευρώπης, όπως η Γερμανία η οποία διατηρεί το πολίτευμα της από το ’49 και η Γαλλία από το ’58.

Ο καθένας μπορεί να αποδώσει τη πολιτική αστάθεια που γνωρίζει ο τόπος στις ιστορικές ιδιομορφίες του και σε μία σειρά από άλλους σημαίνουσας σημασίας λόγους. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Έλληνας έχει ταυτίσει την αξία ενός πολιτεύματος με το βιοτικό του επίπεδο. Όταν λοιπόν το πολίτευμα δεν του παρέχει την επιθυμητή οικονομική ευρωστία δεν είναι καλό, το απαξιώνει, το μουντζώνει, ζητάει αλλαγή του ακόμα και αν αυτή σημαίνει την επιβολή ενός φασιστικού καθεστώτος και την καταπάτηση δικαιωμάτων όπως οι ελευθερίες του λόγου και του συνέρχεσθαι και συνετερίζεσθαι. Απόδειξη του παραπάνω αποτελεί η σημερινή επιθυμία μεγάλων μαζών του πληθυσμού για επιστροφή στις εποχές της δικτατορίας, ενώ πολλοί από αυτούς ήταν το ’81 στους δρόμους πανηγυρίζοντας την «αλλαγή».

Αυτό δεν καταδεικνύει μία απλή έλλειψη πολιτικής συνείδησης, αλλά καταδεικνύει ένα βαθύτερο έλλειμμα παιδείας. Παιδείας όχι που διαβάζεται, αλλά παιδείας που μεταβιβάζεται στους νέους ανθρώπους μέσα από το τρόπο ζωής, από τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις που έχει ο καθένας. Επομένως, πρόκειται για ένα βαθύτερο έλλειμμα στο τρόπο σκέψης του νεοέλληνα, ο οποίος έχει αποποιηθεί τις δημοκρατικές του ρίζες.

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός, τον οποίο πρέπει να νικήσει η χώρα ώστε να ελπίζει ότι δεν θα έρθει αντιμέτωπη ξανά με αδιέξοδα που η ίδια θέτει. Πρέπει να στραφούμε ενάντια σε αντιλήψεις σχεδόν δύο αιώνων, να στραφούμε στον εαυτό μας και να βρούμε το χαμένο δημοκρατικός μας πνεύμα. Πρέπει να μάθουμε να αναλογιζόμαστε τις δικές μας ευθύνες προτού στραφούμε εναντίον ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, αντιμετωπίζοντας το ως εξιλαστήριο θύμα.  Πρέπει να μην μουντζώνουμε, αλλά να σκεφτόμαστε σε τι φταίξαμε και φτάσαμε ως εδώ. Πρέπει να ανατρέχουμε συνεχώς στα λόγια του Τζον Φ. Κέννεντυ «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα. Ρώτα τι μπορείς να κάνεις εσύ για την χώρα σου».

Έτσι θα αποφευχθούν ιστορικά λάθη, καθώς είναι αποδεδειγμένο από την ιστορία πως μετά από οικονομικές κρίσεις ανθούν δικτατορικά καθεστώτα. Μεγαλύτερο παράδειγμα αποτελεί «το κραχ» του ’29 και τα επακόλουθα που είχε στην πολιτική ζωή των ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Γράφει ο Αλέξανδρος Πασσίσης

Advertisements

Σχόλια»

1. matina koukia - 06/10/2011

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ.ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΜΟΥΝΤΖΩΝΟΥΝ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΗΚΑΝ ΘΕΜΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΑΞΙΩΝ,ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ.ΚΑΙ ΣΤΟ ΞΑΦΝΙΚΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ!!!ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ!!!!ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΧΑΝΕ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ¨ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ» ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΛΕΝΕ»ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΜΑΣ». ΟΛΟΙ ΝΟΜΙΖΑΝΕ ΟΤΙ ΦΤΑΣΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΦΤΙΑΞΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΛΛΟ ΟΝΕΙΡΟ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΤΑΝΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ!!!! ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΜΑΚΡΟΠΝΟΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥΣ. ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟ ΛΑΟ,ΑΣ ΔΕΙΞΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥΣ, ΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΙΣΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ,ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΕΓΕΙΡΟΥΝ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: