jump to navigation

Η ανάγκη δημοκρατικού διεξόδου με τον σωστό τρόπο 21/02/2012

Posted by alexpireas in Πολιτική.
trackback

Πριν ακόμα η κυβέρνηση Παπαδήμου ορκιστεί ή πάρει την δεδηλωμένη στο κοινοβούλιο ένα από τα κύρια ερωτήματα που συνόδευαν την συγκρότηση της αποτελούσε ο χρόνος διάλυσης της και η προσφυγή στις κάλπες. Η κυβέρνηση συνεργασίας, που δημιουργήθηκε κάτω από πρωτόγνωρες για την χώρα και το πολιτικό σύστημα συνθήκες, είχε εγγεγραμμένη «ημερομηνία λήξεως» προτού εγγραφεί καν η «ημερομηνία παραγωγής» και τα «συστατικά» της. Οι συντελεστές της, επικαλούμενοι την ανάγκη λαϊκής ετυμηγορίας, διαφοροποίηση των συσχετισμών κοινωνίας-κοινοβουλίου και αλλαγής της λαϊκής βούλησης σε σχέση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές, αποφάνθηκαν ότι μόλις φέρει εις πέρας τις διαπραγματεύσεις για την νέα δανειακή σύμβαση και την διαγραφή του χρέους, μαζί με τα μέτρα που συνεπάγονται, ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την μετέπειτα πορεία της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι οι εκλογές αποτελούν το μέσο καταμέτρησης της δυναμικής των απόψεων που υπάρχουν στην κοινωνία και της αναλογικής εκπροσώπησης τους στο κοινοβούλιο. Επιπροσθέτως, είναι αλήθεια ότι με τις εκλογές επέρχεται κοινωνική εκτόνωση και εκφράζεται μέσα από απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες η βούληση του λαού την δεδομένη χρονική στιγμή. Επομένως, το αίτημα για εκλογές, όπως αυτό διαγράφεται από την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου αλλά και της κοινωνίας, εκ πρώτης όψεως φαίνεται απόλυτα λογικό.

Υπάρχει όμως ένας βασικός αντίλογος. Κατά πόσο υπό τις παρούσες συνθήκες μία εκλογική διαδικασία θα ωφελούσε την χώρα;

Η χώρα αύτη την στιγμή δεν έχει να αποφασίσει ανάμεσα σε ένα σταυροδρόμι ιδεολογικών αντιλήψεων και πως αυτές θα εκφραστούν στην κοινωνία από την εκπορευόμενη  πολιτική μίας νέας κυβέρνησης. Οι δρόμοι είναι δύο, με μεγάλο βαθμό δυσκολίας και θολά αποτελέσματα στο βάθος. Ο ένας αποτελεί τον δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μέσα από την έγκριση του νέου μνημονίου και την παραμονή μας στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ένωσης, την ζώνη του ευρώ. Ο άλλος, αποτελεί τον δρόμο της αποξένωσης του ευρωπαϊκού οράματος της χώρας μέσα από την επίσημη χρεοκοπία, την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και την προσπάθεια σταθεροποίησης στα δικά της πόδια, με αποκλειστικά δικά της μέσα. Δεν υπάρχει λόγος ανάλυσης προς το ποια λύση είναι καλύτερη και κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τα αποτελέσματα καμίας εκ των δύο. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το μέλλον της χώρας λαμβάνεται αυτό το διάστημα και οι εκλογές, ετεροχρονισμένα, δεν θα έχουν καμία ουσιαστική επιρροή στην πολιτική που θα ακολουθηθεί μετά από αυτές.

Εν συνεχεία, η κοινωνική εκτόνωση που επέρχεται συνήθως δια μέσου των εκλογών θα έχει μικρή έως μηδαμινή χρονική διάρκεια. Η πολιτική θα εξακολουθεί να είναι η ίδια και η χώρα σε συνδυασμό με την κοινωνία θα ξαναβρεθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα στο σημείο μηδέν. Εκτός αυτού, όπως έχει πει και ο αμερικανός δημοσιογράφος George Will, «οι ψηφοφόροι δεν αποφασίζουν για τα προβλήματα. Αποφασίζουν για το ποιος θα αποφασίσει για τα προβλήματα». Οι Έλληνες ψηφοφόροι λοιπόν έχουν βαρεθεί κάποιος άλλος να αποφασίζει εν ονόματι τους για τα προβλήματα τους και για τον δρόμο που θέλουν να ακολουθήσουν. Θέλουν να πάρουν την πορεία τους στα χέρια τους, και με βάση τα πεπραγμένα της μεταπολίτευσης αλλά και την κρισιμότητα μίας τέτοιας απόφασης για το μέλλον του τόπου, αυτό είναι λογικότατο. Ως εκ τούτου, η κοινωνική εκτόνωση, η οποία αποτελεί ένα από τα κύρια επιχειρήματα υπέρ των εκλογών, δεν θα μπορέσει να έρθει ή τουλάχιστον να έχει τα αποτελέσματα που υπολογίζονται.

Τέλος, μία εκλογική διαδικασία θα έφερνε την χώρα αντιμέτωπη με πληθώρα προβλημάτων. Οι δαπάνες που απαιτούνται για εκλογές θα βάραιναν τον ήδη βεβαρημένο κρατικό προϋπολογισμό και το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης θα πήγαινε πίσω. Θα διαμορφώνονταν στην εγχώρια, με αντίκρισμα στην παγκόσμια, πολιτική και οικονομική σκηνή ένα κενό εξουσίας σε περίοδο κρίσης και λήψης κρίσιμων αποφάσεων, ένα κενό που καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι θα αναπληρωθεί άμεσα μετά το πέρας των εκλογών.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα παραπάνω, πως η διεξαγωγή εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έφερνε πιθανώς στην χώρα περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επέλυνε.

Παρόλα αυτά, κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει την επιτακτικότητα δημοκρατικής διεξόδου. Κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει την άμεση ανάγκη έκφρασης του λαού για τα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν την χώρα. Κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει την ανάγκη πραγματικής κοινωνικής εκτόνωσης και την δημιουργία κοινωνικής συνοχής για τα δυσκολότερα που είναι μπροστά. Ο παραγκωνισμένος στις εξελίξεις ελληνικός λαός έχει την ανάγκη, αλλά πάνω από όλα πρέπει, να έρθει στο προσκήνιο και μέσα από καθαρές δημοκρατικές διαδικασίες να αποφασίσει σε ποιόν δρόμο θέλει να πορευτεί.

Εφόσον οι εκλογές απορρίπτονται ως λύση, έτσι όπως τουλάχιστον προκρίνονται σήμερα, καθώς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα δεν θα έχουν ούτε στην επιλογή της πορείας ούτε στην κοινωνική εκτόνωση μένει μόνο ένα καθαρό, άμεσο και δημοκρατικό μέσο για να αντεπεξέλθει στην ανάγκη έκφρασης της κοινωνίας. Το δημοψήφισμα, για το ποια πορεία θέλει ο ελληνικός λαός να ακολουθήσει..

Μέσα από την διαδικασία δημοψηφίσματος, ο πολίτης θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει άμεσα και χωρίς αντιπροσώπους στο που θέλει να πάει. Η επιλογή που θα κάνει δεν θα μπορεί να έχει καμία παρερμηνεία. Θα έχει αποφανθεί ο ίδιος και για τα θετικά και για τα αρνητικά που θα κληθεί στο μέλλον να αντιμετωπίσει και η μετάγγιση και αποποίηση ευθυνών δεν θα είναι δυνατή. Με λίγα λόγια, οι έλληνες πολίτες θα κρίνουν τι θέλουν ακριβώς και άμεσα. Θα είναι αυτοί υπεύθυνοι της δικής τους κρίσης και οποιαδήποτε αποτελέσματα «λουστούν» δεν θα είναι απόρροια κανενός άλλου.

Μπορεί τα χρονικά όρια να έχουν στενέψει και να ψηφίστηκε από την βουλή το προσχέδιο της νέας δανειακής σύμβασης. Εντούτοις, υπάρχει ακόμα χρόνος για να «βγει από το συρτάρι» η πρόταση για δημοψήφισμα και οι πολίτες να αποφασίσουν εδώ και τώρα για το μέλλον τους. Μετά το δημοψήφισμα, ο κύριος Παπαδήμος και η κυβέρνηση του, έχοντας προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές πολιτικών και προσώπων με βάση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα μπορέσει να πορευτεί μέχρι το τέλος της τετραετίας με κορωνίδα την δεσμευτική άμεση απόφαση των πολιτών πράττοντας τα δέοντα για την οικονομική και κοινωνική ανάταση της χώρας.

Αλέξανδρος Πασσίσης

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: